15. marts - Den sidste tunrejse

Den 15. marts 2019 indledte klubben årets arrangementer med et møde i kantinen hos MarineShaft A/S på Pier II. Mange deltagere var mødt op for at høre Knud Hjermitslev fortælle om tunfiskeriet, som det foregik i 1950'erne.

Eftermiddagen forløb lidt anderledes end sædvanligt, idet foredraget blev delt op i to dele med kaffepause i mellem. Det fungerede fint. Og så blev der serveret boller og lagkage.

Knud Hjermitslev indledte egentlig med at fortælle og vise billeder af bygningen af ”Rosa Henriette” S. 115 i 1956 hos Karstensens Skibsværft i Skagen. Foredraget blev assisteret af Jan Rasmussen, der stod for den tekniske del, hvilket han gjorde fremragende.

”Rosa Henriette” var en stor flot trækutter på 39,43 brt. med en 180 hk. 4 takt Gamma Diesel motor. Gammaen var en af den tids bedre motorer til fiskeribrug, fremstillet i Frederikshavn. Stort set hver by i landet havde sin egen motorfabrik eller flere, som byggede motorer, såvel til maritim, som til stationær brug. Fartøjet har vi kendt her i havnen som ”Mårup” HG. 161, indtil det blev slettet af registret.

Derefter sejlede vi med Knud på havet med kutter ”Kefus” fra Skagen, hvor Knud var forhyret som kok, og hvad der ellers førte med et sådan job. Der skulle laves proviant og gøres bakstørn, og her skulle kokken også stå for at rense de tunfisk, der blev fanget. Det var vist ikke sædvanligt.

Man sejlede ud i Nordsøen i det sydlige blad. (Nordsøen var i reglen dækket ind af 2 søkort til fiskeribrug. Det nordlige og det sydlige blad). Et af de foretrukne steder var Djævlehullerne. Her blev der først trawlet efter agn og lokkemad til tunfiskene. Hvis man så observerede tunfisk, blev der kastet nogle skovlfulde fisk ud, som fik tunfiskene til at samle sig om godbidderne. Så satte man kroge ud, agnet med sild. Var man heldig, kunne man godt få en del tun på dækket i løbet af kort tid. Det var ikke sådan, at man smed en bunke kroge ud. Det var nok nærmest en mand, sin egen krog. Ikke som når man fangede sildehajer, hvilket mange gjorde dengang. Da var det langliner med måske 700 – 800 kroge.

Efter nogle spændende rejser, var tunfiskeriet forbi, og vi kunne gå hjem en erfaring rigere. Nu siges det, at tunfisken er vendt tilbage, men der går ganske givet politik i den, så vi vil aldrig igen komme til at se en auktionshal fyldt med tunfisk.


 

♦♦♦♦♦♦♦

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk